Његово високопреосвештенство митрополит загребачко-љубљански Порфирије, епископ сремски Василије и епископ бањалучки Јефрем, уз саслужење бројног свештенства и монаштва, освештали су 22. октобра храм Светог Архангела Гаврила у Челинцу.
Митрополит загребачко-љубљански Порфирије је послије Свете архијерејске Литургије и освештања храма у обраћању присутнима указао на значај храмова за православни народ,

те похвалио напоре народа овога краја који је учествовао у изградњи, завршетку и освештању нове православне светиње.
"Док се у нашим крајевима граде храмови и служе Свете Литургије, то је знак да ту постојимо. Ако је Бог дао прилику овој генерацији да гради храмове и присуствује молитвама у њима, то значи да има план са нашим народом, да нам даје прилику, а колико ћемо је искористити то је до нас самих", рекао је митрополит Порфирије у бесједи пред неколико стотина окупљених вјерника.
Протојереј Радивоје Вујанић, старјешина челиначке парохије, истакао је да је храм грађен више година, али упоредо са њим духовно су се изграђивали благочестиви Челинчани.
"Посебна благодарност припада нашем духовном родитељу, епископу бањалучком Јефрему, за родитељско старање о нама током архипастирског рада у његовој епархији", рекао је Вујанић.
Епископ Јефрем је кумовима храма Александру Џомбићу, Зорану Савичићу, Жељку Јунгићу и Миши Кузмановићу уручио кључеве новоизграђене богомоље истакавши да је Храм Светог Архангела Гаврила украс Челинца из кога треба да потиче љубав и вјера у Бога.
Домаћини су за све госте припремили трпезу братске љубави, а том приликом Грађевински одбор додијелио је захвалнице појединцима и колективима који су помогли и подстицали градњу храма.

Текст и фото: СРНА