На 12. редовној сједници Скупштине општине Челинац одржаној 31. октобра, одборници су са 16 гласова „за“ и шест „уздржаних“ усвојили нацрт буџета општине Челинац у износу од 8.685.000 КМ, чиме је овај документ упућен у процедуру јавне расправе. Начелник општине Момчило Зељковић рекао је да је нацртом буџета за 2018. годину планирани буџет увећан за 2.385.000 КМ у односу на усвојени буџет за 2017. годину, наводећи као главни разлог увећања прелазак Дома здравља Челинац на систем трезорског пословања.

„Ради се о пилот-пројекту Владе РС, а саму одлуку о увођењу оваквог начина пословања ове здравствене установе одборници су једногласно прихватили непосредно прије расправе о буџету. Овом одлуком је дошло до осјетног увећања буџета, јер је планирани буџет Дома здравља 2.187.000 марака. Наш изворни буџет планирамо у форми нацрта у износу од 6.498.000 марака, што је за око 200.000 марака више у односу на ову годину како смо планирали ребалансом. Цијенимо да ћемо тај буџет остварити у наредној години, с обзиром на то да у посљедње двије-три године имамо тенденцију раста буџета у распону од стотину до двјесто хиљада марака“, рекао је Зељковић и додао да присуство и учешће Дома здравља неће угрозити буџет општине, јер је, како каже, детаљно снимљен и испитан рад ове установе која послује позитивно и стабилно.
Коментаришући одлуку о усвајању нацрта ребаланса буџета општине за 2017. годину коју су одборници прихватили са 17 гласова „за“, четири „против“ и једним „уздржаним“, Зељковић је навео да се ребалансу морало приступити због осцилација по основу прихода и расхода, али да ће према његовој процјени до краја године буџет бити остварен онако како је и планирано.
„Осјетан је пад прихода од ПДВ-а, али и по основу продаје земље, док се пораст прихода биљежи по основу пореза на плате и предузетничке дјелатности, као и по основу расподјеле шумских дрвних сортимената. Такође, у погледу трошкова евидентна су одступања која су се наметнула током године, а то су првенствено инвестиција проширења дјечијег вртића, набавка камиона за комунално предузеће, као и набавка намјенског возила за дом здравља“, истакао је Зељковић.
На овом засједању локалног парламента усвојени су и нацрти програма текућег одржавања локалних и некатегорисаних путева и програм одржавања објеката заједничке комуналне потрошње за 2018. годину, чима су и ова два документа упућена на јавну расправу.
Усвојена ја и одлука о стипендирању ученика и студената у 2018. години, за шта ће из буџета општине бити издвојено 85.000 марака.
Извјештај о раду Дјечијег вртића „Невен“ за прошлу и програм рада за наредну васпитну годину једногласно је усвојен.

Изјаве за медије:

- начелник општине Момчило Зељковић

- предсједник Скупштине општине Дејан Куртиновић

- потпредсједник Скупштине општине Зоран Спасојевић

- Горан Тубак, одборник СДС

- Велибор Микаћ, одборник НДП

- Драшко Малић, одборник СНСД