Јубиларна, 20. „Михољданска повеља“ коју Народна библиотека „Иво Андрић“ из Челинца додјељује за изузетан допринос развоју и афирмацији културе у челиначком крају додијељена је Радомиру Тривићу. У образложењу је истакнуто да је Тривић деценијама уназад истакнути члан челиначке културне заједнице,

а поред осталог био је у најужем кругу обновитеља Општинског одбора СПКД „Просвјета“ и утемељивача „Михољданске повеље“. Као предсједник Управног одбора библиотеке из Челинца у више мандата допринио је развоју ове установе.
У свом обраћању Тривић је и истакао поред осталог да је поносан на челиначко културно стваралаштво, а нарочито на издавачку дјелатност Библиотеке.
„Михољданску повељу“ као највеће признање у области културе у овој локалној заједници Народна библиотека „Иво Андрић“ додјељује сваке године поводом Дана библиотеке. Директор ове установе Јелена Иванковић у својој Друштво без књига је као човјек без душе подсјетила је на стваралаштво нобеловца Иве Андрића, чију 125. годишњицу рођења обиљежавамо ове године, који је наградни фонд од Нобелове награде усмјерио у развој библиотека у БиХ. Из тих средстава набављен је и први књижни фонд за челиначку библиотеку која је прва установа културе у некадашњњој Југославији названа по овом великану писане ријечи.
„У јавности влада погрешна представа о библиотекама – као установама затвореног типа које пружају услуге најчешће у виду замјене књига. Својим активностима и овом монографијом наша Библиотека доказује да није само складиште туђих књига, него да је заиста народна, установа културе свих грађана. Разноврсним културним манифестацијама афирмишемо не само књижевност већ цјелокупну културу и умјетност, нарочито ону завичајног карактера, што нам и јесте приоритетна обавеза“,
рекла је Јелена Иванковић.
Представљена је и монографија „Бисер челиначке културе – 20 година Михољданске повеље“, а постављена је и изложба „Кочић – наш савременик“ коју је поводом 140. годишњице рођења књижевника и народног трибуна припремила Народна и универзитетска библиотека Републике Српске из Бањалуке.
 Признање намијењено највреднијем читаоцу челиначке библиотеке у овој години припало је протојереју Станоју Зељковићу који је у свом обраћању нагласио да храмови и културне установе имају изузетан значај за сваку средину, а да је књига највреднији намјештај у сваком дому.

Текст: Б. Максимовић
Фото: М. Родић