Традиционална културна манифестација - додјела Књижевне награде „Славко Јунгић Јесеј“ биће приређена 14. фебруара у коноби винарије „Јунгић“ у Марковцу код Челинца, са почетком у 18 часова.
На шести по реду конкурс за Књижевну награду “Славко Јунгић Јесеј” за књижевне ствараоце млађе од 30 година стигло је 25 радова, и то из: Београда, Ниша, Шапца, Тутина, Прокупља, Јагодине, Суботице, Свилајнца (Србија), те Бањалуке, Рогатице, Сребренице, Власенице, Добоја, Теслића, Кнежице, Прњавора и Челинца.

Жири који су чинили професори српског језика и књижевности Момчило Спасојевић, Загорка Тривић и Јелена Иванковић за најбољи рад изабрао је причу “Сага о пропасти једне породице” Милице Симић, професора српског језика и књижевности из Ђулића код Теслића.
Откупљене су прича “Иза белине” Србијанке Станковић из Прокупља (Србија), прича “Звук поларне свјетлости” Драгана Остића из Челинца и сет пјесама Љубице Драче из Добоја.
На трећи конкурс за књижевне радове о вину, виноградарству и виноградарима стигло је 12 радова, а жири је као најбоље изабрао пјесме: Сретена Вујића из Челинца, те Михајла Орловића, Гојка Мандића и Миладина Берића из Бањалуке.
Подсјећамо, Славко Јунгић Јесеј (1946-2002) био је професор српскохрватског језика и књижевности, пјесник и боем иза којег су остале три збирке пјесама. Као подршку младим књижевним ствараоцима, а у знак сјећања на Јесеја, “Винарија Јунгић”, СПКД “Просвјета” и Народна библиотека “Иво Андрић” установили су књижевну награду која носи његово име, а традиционално се додјељује на Трифундан (14. фебруар) од 18 часова у Коноби “Винарије Јунгић” у Марковцу код Челинца на вечери посвећеној поезији, музици и вину.

Цјелодневне духовне и свјетовне свечаности у Марковцу:
- Литургија у храму светог Трифуна од 10 часова,
- у наставку помен преминулим мјештанима,
- освећење винограда и орезивање првог чокота,
- славски ручак у Друштвеном дому у Марковцу,
- oд 18 часова у Коноби "Винарије Јунгић" додјела Књижевне награде "Славко Јунгић Јесеј"