На 11. сједници Скупштине општине Челинац одржаној 20. септембра, одборници су са 13 гласова „за“ и шест „против“ усвојили извјештај о извршењу буџета и утрошку средстава текуће буџетске резерве за првих шест мјесеци ове године.
Начелник општине Момчило Зељковић није у потпуности задовољан степеном остварења буџета од 93,1 одсто, напомињући да је током јула и августа ипак дошло до одређене стабилизације.

„Оно што је добро за првих шест мјесеци јесу приходи од пореза на лична примања који су у порасту за 50 одсто, као и приходи од шумских дрвних сортимената који су остварени 100 одсто више него што смо планирали за прво полугодиште“, рекао је Зељковић и додао да је осјетан пад прихода уочљив код пореза који се дозначавају по основу индиректних пореза.
„Ту имамо остварење од 65 одсто, што се посебно одражава на укупан степен пуњења буџета, с обзиром на то да ти порези пуне буџет у 75-одстотном износу од укупног процента“, нагласио је Зељковић, изражавајући наду да ће се приходи до краја године поправити и да ће остварење буџета на крају године бити најмање 98 одсто, што је како каже, по његовој процјени довољно да се заврши буџетска година.
Говорећи о буџету, Зељковић се осврнуо и на тачку о измјени програма кредитног задужења у дијелу који се односи на замјену паркета у спортској дворани у Челинцу.
„Претходном одлуком је дефинисано да је то 60.000 марака, што се показало као недовољно кроз процедуру јавне набавке. Овом измјеном смо предвидјели додатних 40.000 марака, што је у укупном износу 100.000 марака за ову намјену“, појаснио је Зељковић додајући да се са овим износом иде у нову процедуру јавне набавке.
Коментаришући информацију Завода за запошљавање о стању незапослености, начелник Зељковић је истакао да је кроз претходне четири године уочљив константан раст броја запослених на подручју општине Челинац.
„Сваке године имамо повећање броја новозапослених, што се одражава и на позитивно буџетско пуњење, а у прилог томе иду и усвојени закључци о утврђивању нацрта измјене два регулациона плана који се односе на градњу нових индустријских објеката“, рекао је Зељковић.
У оквиру овог засједања одборници усвојили и извјештај о раду буџетских корисника за првих пола године, и то: Центра за социјални рад, Центра за спорт и културу, Народне библиотеке „Иво Андрић“ и Средње школе „Челинац“. Поред тога, усвојена је информаација о реализацији програма одржавања локалних и некатегорисаних путева, информација о реализацији програма одржавања објеката заједничке комуналне потрошње за прво полугодиште, као и информација о остваривању права у области борачко-инвалидске заштите.
Информација о друштвеном положају младих није добила поттребну већину гласова.

Изјаве за медије:

Дејан Куртиновић - предсједник Скупштине општине

Зоран Спасојевић - потпредсједник Скупштине општине

Горан Тубак - одборник СДС-а

Драшко Малић - одборник СНСД-а