Изасланик предсједника Републике Српске Синиша Каран уручио је 6. октобра у Челинцу 14 медаља заслуга за народ породицама погинулих бораца из општина Челинац, Теслић и Кнежево.
Постхумна одликовања додијељена су указом предсједника Српске Милорада Додика, а на иницијативу Борачке организације Републике Српске и Републичке организације породица погинулих и несталих.

Одликовани су Љубомир Ђајић, Миладин Трбић и Предраг Вујичић из Челинца, Дарко Керезовић, Жељко Прдић и Вељко Пушић из Кнежева, Данило Лазаревић, Никола Багић, Раде Вучић, Раде Глишић, Душан Миљуш, Абдулрахман Камарић, Благоје Пејић и Станко Тодоровић из Теслића.

Каран је нагласио да је ово знак захвалности погинулим саборцима за највећу жртву коју су дали за стварање Републике Српске.

"Њихов допринос у стварању Републике Српске је немјерљив, дали су оно највредније што имају - властити живот. Они су били у одбрамбено-отаџбинском рату, бранили су своје територије, а наша је обавеза да јачамо и трајно чувамо Републику Српску, као плод њихове бескомпромисне борбе", истакао је Каран.

Винко Вучић, брат погинулог борца Радета Вучића из Теслића, захвалио је за одликовање јер то значи да се неко сјећа за шта је његов брат погинуо, за Републику Српску.

Начелник општине Челинац Момчило Зељковић рекао је да се ова локална заједница понаша одговорно према породицама погинулих бораца, пружајући сваку помоћ, стамбеним збрињавањем, запошљавањем чланова породица погинулих бораца, као и изградњом спомен-обиљежја у свим мјесним заједницама.

"Исто тако свјесни смо чињенице да сва та пажња не може надокнадити бол и патњу породица које су изгубиле најмилије. Република Српска је слобода сваког човјека и то је нешто непроцјењиво и вриједно. Због тога је важно да их се увијек сјећамо", поручио је Зељковић и додао да је 220 погинулих бораца уградило своје животе у темеље Републике Српске.

Предсједник Борачке организације општине Теслић Станко Станковић рекао је да је БОРС опредијељен да, уз разумијевање предсједника Српске, сви погинули борци Војске Републике Српске буду постхумно одликовани у наредном периоду.

"Ако изостане брига, онда и само сјећање губи на значају. Због тога морамо брже и енергичније прећи са ријечи, изражавања саучешћа, одавања почасти и поште на рјешавање конкретних проблема ових људи. Тек тако ћемо се на потпун начин одужити погинулим саборцима и њиховим породицама", поручио је Станковић.

Извор: СРНА
Фото: Општина Челинац